Brxa.sk » Martin Brxa »
Podkategórie bičov:
– História bičov
– Výroba bičov
– Výroba pukačky na bič
– Starostlivosť a údržba biča
– Oprava a servis biča
– Kurz plieskania bičom
– Poradca s výberom biča
– Predaj bičov – Eshop
História pastierskych bičov
História pastierskych bičov na Slovensku
Biče používali predovšetkým pastieri najmä pri pasení oviec, kôz a najmä hovädzieho dobytka. Plieskaním správnou silou a smerom dokázali dokonca riadiť celé stádo na paši. Navyše bič používali na chytanie a aj ako zbraň. V čase, keď bol dobytok zazimovaný a nepáslo sa, ďalej pri zvykoslovných sviatkoch pastieri plieskali bičmi aj pre zábavu. Niektorí ho používali i na magické úkony.
Pastierske biče, ktoré sa v dávnejšej minulosti používali u nás sa skladali z bičiska (rúčky) s hrubšími kúskami kože spojených kovovými krúžkami a zo spletaného remenca dlhých pásov kože ukončeného ľanovým alebo konopným špagátom. Toto zakončenie biča sa nazýval plieskač, šugiar, ťapka, kistka, kicka, kitajka a inak (podľa regiónu). Toto zakončenie vytváralo samotný zvuk pri plieskaní. V novších časoch ich nahradili špagáty z umelých vlákien.
Vtedajšie biče dosahovali dĺžky spravidla do troch metrov. Rúčka sa vyrábala z tvrdého dreva (čerešňa, slivka) a mohla byť hladká alebo aj zdobená rôznymi spôsobmi. Najčastiejšie vyskytovanými technikami zdobenia bolo vyrezávaním, okovaním alebo vylievaním cínom. Biče si pastieri zhotovovali prevažne sami a pokiaľ sa v rodine dedilo pastierske remeslo, tak aj bič sa dedil s otca na syna.
Výroba pastierskych bičov
História výroby bičov značky Brxa
Slovenské kultúrne tradície mi učarovali už útleho detstva. Ako malý chlapec som vyrastal v malebnej dedinke Turany na strednom Slovensku. Táto dedinka sa nachádza medzi pohoriami Malá a Veľká Fatra. Všade dookola sú obrovské lúky a pasienky, ktoré bývali plné oviec, kôz a hovädzieho dobytka. Už v tej dobe mi učarovali pastieri, ktorí chodili na pašu s pastierskymi bičmi. Už v tomto mladom veku som sa snažil vyrobiť si podobný bič. Postupom času ako som bol starší, tak ma toto kúzlo neopustilo.
Dlhé roky už vyrábam vlastné pastierske biče. Vyrábam si všetky časti biču vlastnoručne sám a používam na to kvalitné kože, ktoré si starostlivo vyberám od svojich overených dodávateľov, aby zostala zachovaná prvotriedna kvalita biča. Spokojnosť zákazníka je u mňa na prvom mieste. Výrobný proces biča už dlhé roky zlepšujem a optimalizujem, aby vznikol produkt, ktorý zákazník ocení a bude s ním spokojný. Aktuálne vyrábam 4 kategórie bičov, ktoré majú svoje špecifické vlastnosti.
Výroba pastierskeho biča Martina Brxu
Výroba pukačky na bič
Pukačka kicka na bič
V prípade, že sa Vám pukačka neche vyrábať, máte možnosť si ju objednať cez náš E-shop.